De Smaak van Stan

Dit is Stan, de chefkok van restaurant London Street in City Resort Mill. In deze rubriek De Smaak van Stan geeft hij lekkere, vernieuwende tips en gerechten bijvoorbeeld van de Big Green Egg Barbecue. Stan is ook verantwoordelijk voor de menukaart en de wisselende maandmenu’s. Dat wordt smullen met De Smaak van Stan.

Sticky Toffee Pudding Cake
Scherven brengen geluk, de pecan-karamel scherven al helemaal! Denk daar dan nog een puddingcake met karamelsaus bij… 

Ingrediënten cake:
– 300 gram dadels (zonder pit)
– 200 gram zachte boter
– 200 gram suiker
– 2 theelepels kaneel
– 1 snufje zout
– 4 grote eieren
– 220 gram zelfrijzend bakmeel
– 200 gram pecannoten

Ingrediënten pecan-karamel scherven:
– 250 gram suiker
– 100 ml water
– 100 gram fijngehakte pecannoten

Decoratie:
– 1 bol roomijs
– rood fruit

Voorbereiding:
– verwarm de oven voor op 160 °C
– week de dadels +/- 10 minuten in 100 ml kokend water
– vet een vierkante bakvorm in, 23×23 cm, en bestuif deze met bloem
– knip een stuk bakpapier ter grootte van de bakvorm uit, leg dit op de bodem van de vorm.

Pudding cake:
– mix in de keukenmachine de boter, suiker, kaneel en zout tot een glad mengsel
– voeg al mixend een voor een de eieren toe
– voeg het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje aan het beslag toe tot al het meel goed is opgenomen. Mix het beslag vervolgens nog een aantal minuten door.
– hak de pecannoten grof met de staafmixer en meng dit door het mengsel
– pureer 150 gram dadels inclusief het weekwater met een staafmixer. Snijd de overige dadels fijn. Meng het dadelmengsel en de dadelstukjes door het beslag.
– schep het beslag in de springvorm en bak de cake in de voorverwarmde oven in +/- 50 minuten gaar. Check halverwege de baktijd of de bovenkant niet te ver door gaart. Als dit het geval is, bedek de bovenkant dan met aluminiumfolie. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.
– laat de cake afkoelen op een rooster.

Pecan-karamel scherven:
– leg een stuk bakpapier op een bakplaat
– verhit suiker met water in een steelpan, verwarm de tot de suiker is opgelost. Laat dit een paar minuten goed doorkoken tot het gaat karamelliseren en het mengsel een donker gouden kleur heeft.
– hak ondertussen de pecannoten grof
– giet de karamel op het bakpapier en strooi de stukjes pecannoten er overheen en laat dit hard worden buiten de koelkast
– breek dit vervolgens in grote scherven

Karamelsaus:
– zet voor de droge karamel de suiker in een diepe steelpan op het vuur en laat dit doorkoken toe en donkere karamel
– verwarm de gecondenseerde melk en room in een pan en voeg dit vervolgens toe aan de karamel. Roer dit goed door met een garde
– haal de saus door een zeef om eventuele klontjes te verwijderen
– breng de saus op smaak met een snufje zout
– laat het mengsel afkoelen maar zorg dat het niet te koud wordt, dan wordt de saus te dik om uit te smeren.

Opmaak:
– bestrijk de cake royaal met de karamelsaus
– decoreer met karamelscherven, een bol roomijs en rood fruit

en dan… lekker smullen!